about

Mer om mig

Efter en tuff, hektisk tid drabbades jag av utmattningssyndrom där mitt skarpa minne inte längre var så pålitligt. Fotografering blev därför en del av en återhämtningsprocess där jag genom fotona tränade jag upp mina minnen, så att jag skulle kunna komma ihåg allt fantastiskt jag upplevt och gjort. Efter den perioden, runt 2015, blev fotograferingen en del av mitt yrke.

Samtidigt tog jag mitt första steg in i det manuella läget i kamerans värld. Utöver en kortare kurs är mina kunskaper självlärda och idag arbetar jag deltid som frilansfotograf och håller regelbundet både standardiserade och specialdesignade kurser i fotografi. Min stil präglas av det naturliga och av de ögonblick som inte bara är till för kameran – oftast är det då fotona som blir intressanta och ibland vackrast.

Idag arbetar jag med fotokonst i Sverige, Danmark och i Spanien. Mitt arbete sker både i ateljén och i naturen, i samspel med människor och djur. Naturmotiven ligger mig närmast om hjärtat och om jag får välja så föredrar jag att arbeta utomhus med naturligt ljus.

Mina bilder ställs ut nationellt, pryder väggarna på både äldreboenden och fritidshus på flera platser i Västra Götaland, har publicerats i tidningar och vunnit priser flera gånger. Till exempel i Foto Arte som "Photo Of The Day", "Photo Of The Week" och "Coverphoto" där mer än 9 tusen fotografer deltar. Jag är även invald i Svenska Fotografernas Riksförbund.

about

Hur funkar det här med redigering?

Vi fotografer får ofta frågan om vi använder Photoshop – och ja, det är numera en naturlig del av vår redigeringsprocess. De digitala programmen blir som ett modernt mörkrum där vi fotografer spenderar timmar på varje bild för att ta fram de detaljer vi önskar för den perfekta bilden.

Men jag använder inte redigeringsverktygen för att ändra motiv eller retuschera. I stället använder jag dem för att förstärka den skönhet som redan finns. Allt för att ögonblicket som fångats ska hamna i fokus och ta plats. Det du ser i mina fotografier är vad jag ser genom mina ögon och mina kameralinser. Jag försöker fånga den speciella känsla jag fick vid fotograferingen. Och om bara en liten, liten del av den känslan sprider sig till dig när du ser min fotokonst – då har jag lyckats.

Kontakta mig

Utmärkelser

Referenser

testimonial

Kennel Mac Link`s

Ulrika är professionell och trygg med kameran. Väntar på rätt ögonblick med hundarna så bilderna blir skarpa, färgglada med en glad, livlig underton eller för den delen en sentimental sådan om situationen och bildkompositionen kräver det.

testimonial

Agneta Sagebrand

Kennel Sagebrand

Med ett brinnande intresse och kunskap om hundar och hundars anatomi kopplat till lång erfarenhet som fotograf blir resultatet proffsigt! Ulrika har gjort flera härliga fotosessioner på mina hundar i Kennel Sagebrand. Hon har fotograferat oss i min egenskap av uppfödare och som tävlingsteam. Hon fångar varje hund på sitt unika sätt och låter hundarna agera naturligt. Underbart att se och vi använder gärna hennes bilder på vår hemsida.

testimonial

Karin Rosell

Skalkariket Konferens

En fantastisk fotograf och en ännu bättre människa. Känslan. Inlevelseförmågan. Bilderna. Wow

testimonial

Matilda Olsson

Hoppjärkans Kennel

Bra bemötande mot hundarna och hon lät hundarna posera av sig självt och bjuda på sig själva Tack för många fina bilder.

testimonial

Tina Östling

Tinas Foto

Tillsammans skapar vi magiska fotografier! Tinas Foto har haft ett nära samarbete med fotograf Ulrika Claeson Månsson sedan start. Tillsammans gör vi egna fotoprojekt som visas upp på våra sociala medier, vi har ställt ut fotokonst tillsammans, vi har under covid-19 tiden gjort ett charity-projekt där pengar skänktes till utsatta hundar, vi finns emellanåt på olika event tillsammans där vi hjälper varandra och växlar att vara fotograf/ljussättare/medhjälpare. Våra gemensamma kunder uttrycker ofta att när vi jobbar tillsammans gör vi det så lätt för kunden att känna sig avslappnad. Det anser vi vara ett mycket fint betyg och därför hoppas vi på många gemensamma jobbår framöver. / Tina Östling, @tinasfoto

Kontakt