about

Mer om Ulrika

2015 var första gången jag tog steget in i det manuella läget i kamerans värld. Utöver en kortare kurs är mina kunskaper självlärda och idag arbetar jag deltid som frilansfotograf och håller regelbundet både standardiserade och specialdesignade kurser i fotografi.

Min karriär började med ekorrar... från början bara en, Beatrix, men med tiden tre ekorrar.

"Mina" ekorrar ledde till att jag skapade ett instagramkonto @squirrelsbyart som uppmärksammades i både radio och lokaltidningar, här kunde man följa ekorrarnas vardag med både julfirande, uppvaktning och fest i en skogsglänta.

Idag arbetar jag med fotokonst i Sverige, Danmark och i Spanien. Mitt arbete sker både i ateljén och i naturen, i samspel med  människor och djur. Naturmotiven ligger mig närmast om hjärtat. Om jag får välja så föredrar jag att vara utomhus och arbeta med det naturliga ljuset när jag fotar.

Min stil präglas av det naturliga och av de ögonblick som inte bara är till för kameran – oftast är det då fotona som blir intressanta och ibland vackrast.

 

about

Hur går det till att fotografera? 📷

Vi fotografer får ofta frågan om vi använder Photoshop – självklart använder vi PS!

Det är en naturlig del av redigeringsprocessen, en digital framkallning, ett modernt mörkrum där vi fotografer spenderar timmar på varje bild för att ta fram de detaljer vi önskar för den perfekta bilden.

Men till skillnad från många andra vill jag inte använda några redigeringsverktyg för att ändra motiv eller returchera.  Det som skiljer mig från mängden är att jag bara vill förstärka den skönhet som redan finns. Bilden fotograferas oftast okomplicerad och utan krusiduller – det är ögonblicket som fångas – och det är det jag vill ska synas.

Mina bilder ställs ut nationellt, bilderna pryder väggarna på både äldreboenden och fritidshus på flera platser i Västra Götaland. Bilderna har publicerats i tidningar och vunnit priser flera gånger i Foto Arte, som "Photo Of The Day", "Photo Of The Week" och "Coverphoto" där mer än 9 tusen fotografer deltar. Jag är även invald i Svenska Fotografernas Riksförbund, vilket du kan läsa mer om på www.sff.se.

Det du ser i mina fotografier är vad jag ser genom mina ögon och mina kameralinser. Jag försöker fånga den speciella känsla jag fick vid  fotograferingen.

Och om bara en liten, liten del av den känslan sprider sig till dig när du ser min fotokonst – då har jag lyckats.

Det är konsten att SE som är utgångspunkten för all skapelse... och ibland längtar jag bara efter "mina" ekorrar...

Kontakta mig

Utmärkelser

Referenser

testimonial

Kennel Mac Link`s

Ulrika är professionell och trygg med kameran. Väntar på rätt ögonblick med hundarna så bilderna blir skarpa, färgglada med en glad, livlig underton eller för den delen en sentimental sådan om situationen och bildkompositionen kräver det.

testimonial

Agneta Sagebrand

Kennel Sagebrand

Med ett brinnande intresse och kunskap om hundar och hundars anatomi kopplat till lång erfarenhet som fotograf blir resultatet proffsigt! Ulrika har gjort flera härliga fotosessioner på mina hundar i Kennel Sagebrand. Hon har fotograferat oss i min egenskap av uppfödare och som tävlingsteam. Hon fångar varje hund på sitt unika sätt och låter hundarna agera naturligt. Underbart att se och vi använder gärna hennes bilder på vår hemsida.

testimonial

Karin Rosell

Skalkariket Konferens

En fantastisk fotograf och en ännu bättre människa. Känslan. Inlevelseförmågan. Bilderna. Wow

testimonial

Matilda Olsson

Hoppjärkans Kennel

Bra bemötande mot hundarna och hon lät hundarna posera av sig självt och bjuda på sig själva Tack för många fina bilder.

testimonial

Tina Östling

Tinas Foto

Tillsammans skapar vi magiska fotografier! Tinas Foto har haft ett nära samarbete med fotograf Ulrika Claeson Månsson sedan start. Tillsammans gör vi egna fotoprojekt som visas upp på våra sociala medier, vi har ställt ut fotokonst tillsammans, vi har under covid-19 tiden gjort ett charity-projekt där pengar skänktes till utsatta hundar, vi finns emellanåt på olika event tillsammans där vi hjälper varandra och växlar att vara fotograf/ljussättare/medhjälpare. Våra gemensamma kunder uttrycker ofta att när vi jobbar tillsammans gör vi det så lätt för kunden att känna sig avslappnad. Det anser vi vara ett mycket fint betyg och därför hoppas vi på många gemensamma jobbår framöver. / Tina Östling, @tinasfoto

Kontakt